Arthropod functional biodiversity in vineyards under reduced fungicide sprayings

  • The intensive use of pesticides is one of the main causes for global arthropod decline which can subsequently affect ecosystem services such as pollination, natural pest control, and soil fertility and cascade to higher trophic levels including bats and birds. However, agriculture in large parts is strongly dependent on pesticides, and viticulture in particular is one of the major consumers of fungicides. Fungus-resistant grape varieties offer a very good opportunity to reduce fungicide applications by more than 80 % while maintaining healthy grapes. Here, the effects of fungicide reduction on arthropods and natural pest control were investigated on the one hand in a long- term study in an experimental vineyard and on the other hand in 32 commercially managed vineyards in southwestern Germany. In both designs, fungicide reduction resulted in mostly positive effects on arthropods and natural pest control. Particularly beneficial arthropods such as predatory mites and spiders were promoted by reduced fungicide applications. Contrastingly, potential vineyard pests such as phytophagous mites and leafhoppers decreased under fungicide reduction. Fungus-resistant grape varieties are thus a promising approach to foster resilient agroecosystems and a more sustainable viticulture.
  • Die intensive Anwendung von Pestiziden ist einer der Hauptgründe für den Rückgang von Arthropoden. Dies kann entsprechend Folgen für Ökosystemleistungen wie Bestäubung, natürliche Schädlingskontrolle und Bodenfruchtbarkeit haben und auch höhere trophische Ebenen wie Fledermäuse und Vögel betreffen. Weite Teile der Landwirtschaft sind jedoch stark von Pestiziden abhängig und insbesondere der Weinbau ist einer der größten Fungizidanwender. Pilzwiderstandsfähige Rebsorten bieten eine sehr gute Möglichkeit die Anwendung von Fungiziden um mehr als 80 % zu reduzieren und trotzdem gesunde Trauben zu erhalten. In dieser Studie wurden die Effekte von reduziertem Fungizideinsatz auf Arthropoden und die natürliche Schädlingskontrolle einerseits als Langzeitversuch in einem Versuchsweinberg und andererseits in 32 kommerziell bewirtschafteten Weinbergen in Südwestdeutschland untersucht. Die Fungizidreduktion hatte in beiden Untersuchungen meist positive Effekte auf Arthropoden und die natürliche Schädlingskontrolle. Insbesondere Nützlinge wie Raubmilben und Spinnen wurden unter geringerem Fungizideinsatz gefördert. Im Gegensatz dazu verringerte sich die Zahl der möglichen Weinbergsschädlinge wie Schadmilben oder Zikaden. Pilzwiderstandsfähige Rebsorten sind somit ein vielversprechender Ansatz, um resiliente Agro-Ökosysteme und einen nachhaltigeren Weinbau zu fördern.

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Metadaten
Author:Jo Marie Reiff
URN:urn:nbn:de:hbz:386-kluedo-74962
DOI:https://doi.org/10.26204/KLUEDO/7496
Advisor:Martin H. Entling, Christoph Hoffmann
Document Type:Doctoral Thesis
Cumulative document:Yes
Language of publication:English
Date of Publication (online):2023/11/03
Date of first Publication:2023/11/06
Publishing Institution:Rheinland-Pfälzische Technische Universität Kaiserslautern-Landau
Granting Institution:Rheinland-Pfälzische Technische Universität Kaiserslautern-Landau
Acceptance Date of the Thesis:2023/10/12
Date of the Publication (Server):2023/11/06
Page Number:101, XXIV Seiten
Note:
Kumulative Dissertation
Faculties / Organisational entities:Landau - Fachbereich Natur- und Umweltwissenschaften
DDC-Cassification:5 Naturwissenschaften und Mathematik / 500 Naturwissenschaften
Licence (German):Zweitveröffentlichung